Printre vechile resedinte de judet ale Munteniei, Buzaul ocupa un loc de cinste. Aflat timp de secole la margine de tara, orasul a trecut cu bine prin numeroase incercari si a capatat un farmec aparte datorita unei boierimi locale foarte neastamparate. Timp de o zi vom explora, ajutati si de harti vechi, fetele cunoscute si mai putin cunoscute ale orasului: Buzaul medieval – veche resedinta episcopala si centru de cultura insemnat al tarii, Buzaul modern – cu mari lucrari de infrastructura si preschimbare urbana, Buzaul contemporan – un oras al contrastelor ce cauta sa-si redescopere reperele identitare. Vom afla cine a fost celebra pasare de prada devenita mascota a orasului si pentru ce lucrau cei care au descoperit Tezaurul de la Pietroasa, vom vedea urme ale padurilor intinse de altadata, vom merge pe urmele boierilor ctitori de biserici si spitale, vom pasi pe vechile ulite ale targului si privi dintr-o perspectiva inedita Palatul Comunal, cladirea-simbol a intreg judetului. Vom descoperi un amestec ametitor de vechi si nou, un oras cu o personalitate surprinzatoare si cu povesti frumoase.
Traseu
Gara Buzau
Pornim sa descoperim Buzaul si facem un prim popas...la gara. Mai mult decat o cladire veche de 140 de ani, prin care s-au perindat generatii intregi de calatori, este locul de care se leaga istoria orasului, construita din personaje celebre, precum I. L. Caragiale, si povesti incredibile, ca cea a unui vultur adoptat de comunitate.
Biserica Banului
Oprim apoi la Banu, important monument de arta, biserica unei foste manastiri ctitorite in secolul XVI, odinioara situata in afara orasului. Posesoare a unui domeniu funciar insemnat, manastirea Banu a jucat un rol important in tranzitia Buzaului catre modernitate.
Palatul Comunal
Petrecem o vreme in inima orasului, acolo unde s-a inaugurat in 1903 cea mai cunoscuta cladire: Palatul Comunal. Edificiul eclectic a fost martorul tuturor marilor evenimente ale secolului trecut din Romania, dar si al profundelor transformari urbane ale Buzaului. Aflam povestile primarilor sai vizionari si reformatori, precum si cele ale vietii urbane buzoiene de-a lungul vremii.
Muzeul Bisericesc Eparhial
Ne indreptam pasii inspre Complexul Episcopal, unde sunt expuse unele din cele mai de pret obiecte, carti si opere de arta ale eparhiei de la Curbura Carpatilor.
Parcul Crang
Dupa-amiaza ne va gasi in Crangul Buzaului, vestitul parc al orasului, amenajat intr-un coltisor al unei ramasite dintr-o veche padure munteneasca. Plimbarea catre Helesteul Crangului va fi un prilej bun de a afla ce insemnatate, dincolo de cea economica, a avut padurea in viata romanilor.
• Plecarile pe acest program se fac din Bucuresti, dimineata la 8.00, de la Terminalul MementoBUS, situat in spatele Autogarii IDM, vis-à-vis de Magazinul IDM si Gara Basarab (acces dinspre Sos. Orhideelor/ Pod Basarab).
• Turistii se vor prezenta la locul de imbarcare cu cel putin jumatate de ora mai devreme fata de orele de plecare mentionate.
• Asezarea in autocar/ microbuz va fi realizata de catre ghidul insotitor in functie de ordinea inscrierii turistilor).
• Desi se fac toate eforturile pentru a opera tururile cum sunt prezentate, in unele ocazii poate fi necesar sa facem modificari la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar.
• Grupul minim pentru a se organiza acest program este de 15 persoane.