Basarabia dintre Prut si Nistru
Chisinau
Capitala Moldovei este, fara indoiala, cel mai modern si mai plin de viata dintre toate orasele Basarabiei. Originile acestuia dateaza de sase secole, din 1420. Aproape ras de pe suprafata pamantului in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Chisinaul nu se poate mandri cu o arhitectura deosebita, dar recupereaza la capitolul parcuri si atmosfera. Orasul a fost reconstruit in stil sovietic din 1950 incoace. Centrul are cateva pietre arhitecturale ramase si este surprinzator de verde si linistit.
Orasul subteran Cricova
Subsolurile Cricova ar putea pe drept pretinde sa fie inscrise in randul celor mai fascinante minuni ale lumii. Fiind amplasate sub intregul orasel Cricova, ele reprezinta un adevarat oras subteran, unul dintre cele mai mari din Europa. Se lauda cu 120 de km de drumuri labirintice, dintre care 60 sunt utilizate pentru depozitarea vinului. Strazile subterane sunt captusite cu sticle de vin. Pana la 100 m in subteran, beciurile pastreaza o temperatura de 12°C pana la 14°C, pentru a proteja cat mai bine cele 1,25 milioane de sticle de vin rare si de colectie, plus cele 30 de milioane de litri de vin produse anual. Tunelurilor au existat aici inca din secolul al XV-lea, cand a inceput extragerea calcarului pentru a ajuta la construirea Chisinaului. In unele brate ale galeriilor excavatiile sunt inca in plina functiune, astfel incat acest imens oras subteran continua sa creasca. Vinurile din Cricova au o reputatie nationala si internationala ridicata. Despre astronautul Yuri Gagarin, primul om in spatiu, se spune ca s-a clatinat mai putin dupa ce s-a intors pe Pamant, decat atunci cand a parasit Cricova, la doua zile de la intrare, in 1966. Presedintele rus Vladimir Putin si-a sarbatorit a 50-a aniversare aici. Printre personalitatile care isi pastreaza aici colectiile private de vin – primite chiar din partea combinatului de la Cricova – se numara Vladimir Putin, Angela Merkel, Traian Basescu si, mai nou, Klaus Werner Johannis. Daca unul dintre acestia doreste sa consume un vin de colectie, suna la Cricova si sticla, sau sticlele, sunt ambalate si expediate.
Orheiul Vechi
Orheiul Vechi este probabil cel mai spectaculos si valoros loc din Republica Moldova. Defileul nascut printre formatiunile calcaroase ofera vizitatorului o imagine impresionanta. Ca intreaga Moldova, Orheiul Vechi este un loc incarcat de istorie. Conform sapaturilor arheologice, in secolul al XIV-lea a existat aici un sediu al hanului tatar al Hoardei de Aur, iar in vremea lui Stefan cel Mare o cetate patrulatera, intarita cu turnuri. S-au gasit si ramasite ale unei asezari din epoca neoliticului, datata cu mileniile 3-4 i.H. Insa cu adevarat impresionante sunt pesterile din stancile defileului, multe dintre ele fiind extinse si sculptate de mana omului pentru a fi transformate in biserici si chilii pentru calugari. Chiar si in ziua de azi viata monahala continua in pesterile de la Orheiul Vechi.
Manastirea Curchi
Manastirea Curchi este unul din cele mai importante monumente de pe teritoriul Moldovei, un excelent exemplu de arhitectura basarabeana. Datele cu privire la constructia acesteia sunt contradictorii. O parte urmeaza legenda care spune ca lacasul a fost ridicat in vremea lui Stefan cel Mare (cand un cunoscut capitan a decis sa se calugareasca si a devenit primul egumen de aici), insa istoricii au demonstrat ca manastirea dateaza din vremurile lui Alexandru Ghica. In prezent figureaza pe lista monumentelor arhitecturale a UNESCO.
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca, aflata in partea de nord a Moldovei, pe malul Nistrului, a fost fondata de Stefan cel Mare si reconstruita de fiul sau, Petru Rares, intre 1543-1545. Construita de mesteri din orasul Bistrita, este un monument de arhitectura medievala pastrat intact, aproape fara schimbari semnificative de-a lungul timpului, iar restaurarile recente nu fac decat sa ii mareasca potentialul turistic. In perioada medievala cetatea Soroca facea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetati la Nistru, 2 cetati pe Dunare si 3 cetati in nordul tarii. Astfel, hotarele tarii erau protejate cu un adevarat „brau de cetati din piatra”. Cetatea Soroca mai este cunoscuta si drept locul unde s-au intrunit ostirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir si armatele rusesti conduse de tarul Petru I in timpul campaniei de la Prut impotriva ostasilor turci, in anul 1711.
Palatul Manuc Bey, Hancesti
Manuc Bei Mirzaian este diplomatul care a participat la decizia din 1812, prin care Basarabia a fost ocupata de Imperiul Rus. Nascut in familie de armeni, in Bulgaria anului 1769, la varsta de 25 de ani detinea monopol in comertul cu sare si tutun in Romania, apoi a fost un mare furnizor pentru armata turca, dar si rusa. Cert este ca a fost un „actor” foarte bun, care a jucat un rol dublu atat cu rusii, cat si cu turcii, miza fiind Principatele Romane, inclusiv Basarabia. Dupa razboiul ruso-turc, tratatul de pace din 1812 s-a semnat in Hanul lui din Bucuresti. Mai mult, a fost o tradare a intereselor turcilor si Manuc risca decapitarea dar, fiind prevazator, a cumparat cateva mosii prin Basarabia. Dupa 1815 s-a retras cu familia intr-un palat superb din Hancesti. Constructia Palatului Princiar a pornit aproximativ in anul 1857. Acesta a fost construit dupa proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi si se presupune ca ar fi fost decorat pe interior in patru stiluri diferite: armenesc, turcesc, moldovenesc si european. In 1940 intreaga mosie si castelul au devenit cazarma a unei unitati militare sovietice. Manuc Bei a murit subit in 1817, la varsta de doar 48 de ani. Istoricii il catalogheaza drept un politician tradator, dar cert este ca a fost un foarte bun targovet. Cunostea 12 limbi straine si la vremea respectiva era cel mai bogat din Balcani.
Gagauzia
Gagauzia este un teritoriu autonom, cuprinzand trei orase si 27 sate, aflat pe teritoriul Republicii Moldova. Autonomia gagauza a fost recunoscuta oficial de catre Guvernul Republicii Moldova la 23 decembrie 1994, acea zi fiind acum sarbatorita anual ca Ziua Independentei. Gagauzii sunt o minoritate de limba turcica, etnic crestin, ai caror stramosi musulmani au fugit de razboaiele ruso-turce din sec. 18. Au fost lasati sa se stabileasca in regiune, in schimbul convertirii lor la crestinism. Comrat este capitala regiunii. Limba este un dialect turcesc, cu vocabularul influentat de ortodoxia rusa, spre deosebire de influentele islamice inerente in limba turca. Gagauzia priveste inspre Turcia pentru inspiratie culturala si patrimoniu. Republica are propriul steag, propria forta de politie, propriile sale ziare, precum si propria universitate. Limbile oficiale de aici sunt gagauza, moldoveneasca si rusa, desi limba rusa este folosita aproape peste tot, chiar si la universitate. Limba gagauza este predata in 37 de scoli pe intreg teritoriul Moldovei. Populatia Gagauziei este de 171 500, dintre care 78% sunt cetateni din Gagauzia, 25 000 de gagauzi locuiesc in alte zone ale Moldovei, 20 000 in Grecia si Bulgaria, iar 32 000 in Ucraina.
