Grecia: Insula Creta
Creta este cea mai mare insulă din Grecia și a cincea ca mărime din Mediterană (după Sicilia, Sardinia, Cipru și Corsica).
Măsoară 250 km de la un capăt la celălalt, iar în punctul cel mai îngust doar 12 km. În Creta vei găsi munți înalți, cel mai lung defileu din Europa, sute de plaje și unul dintre cele mai importante situri antice din întreaga Grecie: Knossos.
Creta este insula lui Zorba Grecul și a creatorului său, romancierul Nikos Kazantzakis. Este așezată chiar mai la sud decât unele locuri din Africa de Nord.
Heraklion, al cincilea oraș ca mărime din Grecia, are multe de oferit. Oamenii au locuit în Heraklion încă din epoca neolitică, apoi orașul a înflorit în chip de port al centrului minoic Knossos.
Venețienii l-au cucerit și au făcut din el capitala lor pentru întreaga Egee, și au construit un fort pentru protecția portului.
Heraklion se mai laudă și cu Muzeul de Arheologie în care se află unele dintre cele mai renumite obiecte antice din lume.
Vestigiile vastului Palat Regal minoic de la Knossos, aflate la 5 km de Heraklion, constituie principala atracție turistică a Cretei.
Acest palat a fost construit la o scară enormă, având aproximativ 1.300 de camere și se estimează că, în zilele sale de maximă glorie de la apogeul civilizației minoice, aici locuiau aproximativ 12.000 de oameni.
Portul Agios Nikolaos – un important centru administrativ, cultural și de comunicații este una dintre cele mai dezvoltate zone turistice din Creta și chiar din întreaga Grecie.
Orașul, așezat în Golful Mirabello, se poate laudă nu doar cu unul, ci cu două porturi: un încântător port pescăresc și, situat chiar în oraș, un port interior care în realitate este un lac. Mărginit de cafenele în aer liber, se spune că acesta ar fi lacul în care făcea baie zeița Atena.
Insula Santorini este cunoscută ca fiind una dintre cele mai speciale destinații din Europa.
"Mai mult vin decât apă, mai multe biserici decât case, mai mulți măgari decât bărbați."
Astfel își prezintă grecii, cu un dram de ironie, perla arhipelegului Cicladelor din Marea Egee. Modul brutal în care natura "s-a jucat” cu această insulă a născut, paradoxal, un peisaj unic în lume care îți tăie răsuflarea.
Un peisaj cu arhitectură venețiană și cicladica, străduțe întortocheate, biserici, taverne - toate albe sau în culori pastelate, deschise, niciuna mai înaltă de 2 etaje și dispuse melodic pe vârful muntelui, precum lojele într-o sală de operă.
