Iasi
Romanii sunt un popor tare norocos, deoarece au o tara extrem de bogata si frumoasa. Este adevarat ca lipsurile sunt destule, dar cine isi mai aminteste de ele atunci cand are in fata frumusetea plaiurilor mioritice sau splendoarea cladirilor care au atatea povesti ascunse?
Lasa in spate toate problemele de zi cu zi si porneste intr-o calatorie in Iasi, orasul care te va face sa te indragostesti iremediabil. Iata numai cateva dintre motivele pentru care se va intampla acest lucru.
Are o istorie bogata
Sunt mai multe explicatii in legatura cu provenienta numelui de Iasi, insa una dintre cele mai acceptate este aceea ca provine din Evul Mediu timpuriu. Istoricii protocronisti afirma ca Iasiul a fost, in Antichitate, un sat care s-a dezvoltat, ajungand in secolul VII-X un mic targ de locuinte dreptunghiulare.
Acesta a crescut odata cu venirea triburilor iasilor, in secolul al XIII-lea, iar in timp a fost ocupat de pecenegi, cumani, alani si tatari. Orasul Iasi a fost mentionat pentru prima data intr-un privilegiu comercial emis de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, in anul 1408.
Cu toate acestea, se considera ca orasul a fost fondat cu mult inainte de momentul primei mentionari oficiale, lucru dovedit de cladirile mai vechi de aceasta data.
Aici se afla Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea mai veche universitate din Romania
Fondata la 26 octombrie 1860, la scurt timp dupa formarea Principatelor Unite, Universitatea Alexandru Ioan Cuza a devenit una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania.
La infiintare, universitatea avea trei facultati, acestea fiind drept, filosofie si litere, iar in prezent numara 15 facultati si mai multe centre de cercetare.
Cladirea este cu adevarat deosebita, fiind decorata cu diverse picturi realizate de Sabin Balasa. In fata cladirii, vei face cunostinta cu statuia lui A.D. Xenopol, sculptata de C. Baraschi, dar si cea a lui Mihail Kogalniceanu, apartinand sculptorului W. Hegel.
Strazile vechi si casele cu aer provincial te vor purta intr-o calatorie in timp
Fiecare strada din Iasi spune o poveste despre vremurile de altadata, prin cladirile vechi si boeme, culorile sterse de timp si copacii batrani, care ne-ar spune atatea secrete daca ar putea vorbi!
Ar fi extrem de pacat sa ratezi strada Lapusneanu, deoarece aceasta este un adevarat taram magic al literaturii. Pe aceasta strada vei gasi o multime de anticariate si locuri unde te vei lasa pierdut cu orele.
Nu uita sa faci cunostinta cu domnul Grumazescu, un anticar de meserie, care detine Galeriile Anticariat de la numarul 24. Acest domn simpatic este un mare admirator al lui Mihai Eminescu si iti va imparti cu bucurie toate cunostiintele sale vaste cu privire la literatura romana si la marii scriitori care au locuit de-a lungul vremii in Iasi.
Vei putea pasi pe urmele marilor scriitori romani
Iasiul a fost casa mai multor scriitori romani care si-au lasat pentru totdeauna amprenta asupra literaturii din tara noastra. Poti fi, pentru cateva clipe, oaspete in casele acestora si poti descoperi locurile in care isi gaseau inspiratia si in care visau la vremurile ce aveau sa vina.
Bojdeuca lui Ion Creanga este un loc deosebit, in care timpul pare ca sta in loc. Casa taraneasca a marelui scriitor a fost construita inainte de anul 1850, iar acesta a locuit aici pana in anul mortii sale.
In unele colturi ale casei, vei simti si parfumul lui Mihai Eminescu, poetul care si-a petrecut mai multe luni aici, alaturi de prietenul sau, Ion Creanga.
Mirosul bucatelor traditionale moldovenesti este la tot pasul
Daca te-ai hotarat sa vizitezi Iasiul, atunci pregateste-te sa ai parte de adevarate experiente culinare. Nimic nu se compara cu bucatele traditionale moldovenesti, iar de acest lucru iti vei da seama singur.
Nu te vei putea abtine sa nu incerci chisca moldoveneasca, borsul, tocana, parjoalele si sarmalele preparate cum numai moldovenii stiu. Rasfata-ti papilele cu gustul aromat al colacilor moldovenesti si al poalele-n brau cu branza preparata din laptele oilor care pasc libere pe plaiurile bucovinene.
Vei gasi aici si delicioasele alivenci moldovenesti, pe care localnicii le numesc ”placintele ciobanului”.
