Senior Voyage
  • Noutati
  • Destinatii
  • Brosuri
  • Intrebari Frecvente
  • Media
  • Contact
Agentii partenere
ID Client
Nume
Parola
 
Back Next
Costa del Sol
Toscana

Iasi

Iasi

Puncte de interes
Informatii generale
Nu ratati

Romanii sunt un popor tare norocos, deoarece au o tara extrem de bogata si frumoasa. Este adevarat ca lipsurile sunt destule, dar cine isi mai aminteste de ele atunci cand are in fata frumusetea plaiurilor mioritice sau splendoarea cladirilor care au atatea povesti ascunse?

Lasa in spate toate problemele de zi cu zi si porneste intr-o calatorie in Iasi, orasul care te va face sa te indragostesti iremediabil. Iata numai cateva dintre motivele pentru care se va intampla acest lucru.

Are o istorie bogata

Sunt mai multe explicatii in legatura cu provenienta numelui de Iasi, insa una dintre cele mai acceptate este aceea ca provine din Evul Mediu timpuriu. Istoricii protocronisti afirma ca Iasiul  a fost, in Antichitate, un sat care s-a dezvoltat, ajungand in secolul VII-X un mic targ de locuinte dreptunghiulare.

Acesta a crescut odata cu venirea triburilor iasilor, in secolul al XIII-lea, iar in timp a fost ocupat de pecenegi, cumani, alani si tatari. Orasul Iasi a fost mentionat pentru prima data intr-un privilegiu comercial emis de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, in anul 1408.

Cu toate acestea, se considera ca orasul a fost fondat cu mult inainte de momentul primei mentionari oficiale, lucru dovedit de cladirile mai vechi de aceasta data.

Aici se afla Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea mai veche universitate din Romania

Fondata la 26 octombrie 1860, la scurt timp dupa formarea Principatelor Unite, Universitatea Alexandru Ioan Cuza a devenit una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania.

La infiintare, universitatea avea trei facultati, acestea fiind drept, filosofie si litere, iar  in prezent numara 15 facultati si mai multe centre de cercetare.

Cladirea este cu adevarat deosebita, fiind decorata cu diverse picturi realizate de Sabin Balasa. In fata cladirii, vei face cunostinta cu statuia lui A.D. Xenopol, sculptata de C. Baraschi, dar si cea a lui Mihail Kogalniceanu, apartinand sculptorului W. Hegel.

 

Strazile vechi si casele cu aer provincial te vor purta intr-o calatorie in timp

Fiecare strada din Iasi spune o poveste despre vremurile de altadata, prin cladirile vechi si boeme, culorile sterse de timp si copacii batrani, care ne-ar spune atatea secrete daca ar putea vorbi!

Ar fi extrem de pacat sa ratezi strada Lapusneanu, deoarece aceasta este un adevarat taram magic al literaturii. Pe aceasta strada vei  gasi o multime de anticariate si locuri unde te vei lasa pierdut cu orele.

Nu uita sa faci cunostinta cu domnul Grumazescu, un anticar de meserie, care detine Galeriile Anticariat de la numarul 24. Acest domn simpatic este un mare admirator al lui Mihai Eminescu si iti va imparti cu bucurie toate cunostiintele sale vaste cu privire la literatura romana si la marii scriitori care au locuit de-a lungul vremii in Iasi.

Vei putea pasi pe urmele marilor scriitori romani

Iasiul a fost casa mai multor scriitori romani care si-au lasat pentru totdeauna amprenta asupra literaturii din tara noastra. Poti fi, pentru cateva clipe, oaspete in casele acestora si poti descoperi locurile in care isi gaseau inspiratia si in care visau la vremurile ce aveau sa vina.

Bojdeuca lui Ion Creanga este un loc deosebit, in care timpul pare ca sta in loc. Casa taraneasca a marelui scriitor a fost construita inainte de anul 1850, iar acesta a locuit aici pana in anul mortii sale.

In unele colturi ale casei, vei simti si parfumul lui Mihai Eminescu, poetul care si-a petrecut mai multe luni aici, alaturi de prietenul sau, Ion Creanga.

Mirosul bucatelor traditionale moldovenesti este la tot pasul

Daca te-ai hotarat sa vizitezi Iasiul, atunci pregateste-te sa ai parte de adevarate experiente culinare. Nimic nu se compara cu bucatele traditionale moldovenesti, iar de acest lucru iti vei da seama singur.

Nu te vei putea abtine sa nu incerci chisca moldoveneasca, borsul, tocana, parjoalele si sarmalele preparate cum numai moldovenii stiu. Rasfata-ti papilele cu gustul aromat al colacilor moldovenesti si al poalele-n brau cu branza preparata din laptele oilor care pasc libere pe plaiurile bucovinene.

Vei gasi aici si delicioasele alivenci moldovenesti, pe care localnicii le numesc ”placintele ciobanului”.

Cladiri superbe, oameni veseli si zambitori, stradute pitoresti si piete mari unde uiti notiunea timpului si unde fiecare pas te poarta catre un alt crampei de istorie sau de legenda. Un loc unde traditionalul si cosmopolitul, stravechiul si modernul petrec la aceeasi masa. Ceea ce iti dorim si tie!

Romania are numeroase orase care impresioneaza prin istorie, cultura, obiceiuri si locuri deosebite. Printre orasele de poveste pe care le poti vizita in tara noastra, daca nu ai avut deja  norocul sa te nasti acolo, se afla Iasi. Acest oras imbina intr-un mod armonios elementele moderne cu cele care amintesc de vremurile de altadata. Daca esti pregatit sa pornesti intr-o calatorie in timp, atunci orasul Iasi este locul potrivit pentru aceasta.

Palatul Culturii

Inaugurat pe 11 octombrie 1925, Palatul Culturii este absolut impresionant si se numara printre cele mai importante atractii turistice din Iasi. Acesta a fost ridicat pe ruinele unei vechi cetatesti domnesti, iar constructia lui a durat nu mai putin de doua decenii. Proiectul initial prevedea 365 de camere, corespunzatoare fiecarei zile a anului, insa au putut fi realizate doar 298 de camere.

In perioada respectiva, palatul era una dintre putinele cladiri din tara care erau dotate cu iluminat electric, ventilatie si termostate. Aflat initial sub numele de Palat Administrativ si de Justitie, acesta a preluat numele de Palatul Culturii in anul 1954, iar in prezent are si functie de centru muzeal.

Poti vizita aici Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni, precum si biblioteca unde vei gasi carti extrem de valoroase.

Muzeul Unirii

Acest loc este ca o calatorie in timp pentru pasionatii de istorie. Amenajat in Casa Catargiu, care a apartinut mai multor familii de boieri moldoveni, printre care si logofatul Costache Catargiu, muzeul a fost deschis pentru public in anul 1959.

Vei fi fascinat sa afli ca aceasta cladire a fost, vreme de 4 ani, casa primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandu Ioan Cuza. Zeci de ani mai tarziu, in perioada 1916-1919, a devenit resedinta regelui Ferdinand.

Ia-ti tot timpul necesar pentru a putea admira in liniste piesele de istorie care evoca Revolutia de la 1848 si Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca din 1859, documentele, elementele de decoratie interioara, piesele de mobilier si alte obiecte care au apartinut lui Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri si altor personalitati ale epocii.

Gradina Botanica

Te vei simti mandru sa afli ca Gradina Botanica din Iasi este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari astfel de gradini din lume. Frumusetea sa este incontestabila si se regaseste in fiecare petic de pamant, care poarta drept bijuterii specii deosebite de plante.

Aceasta este impartita in mai multe sectoare, iar noi te sfatuim sa iti faci timp pentru a te plimba prin fiecare dintre ele. Nu trebuie sa ratezi, mai ales, Sectorul Sere, unde vei gasi 12 compartimente cu plante mediteraneene, tropicale, subtropicale sau flori ornamentale de o frumusete rapitoare.

Lasa-te, de asemenea, captiv romantismului care pluteste pretutindeni in Sectorul Rozariu. Aici vei admira cele 800 de soiuri de trandafiri nobili si te vei simti imbatat de parfumul lor pretios.

Catedrala Mitropolitana

Catedrala Mitropolitana din Iasi este unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din Romania. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1883, la porunca domnitorului Mihail Sturza, finalizandu-se in 1887.

Pregateste-te sa fii impresionat de ornamentele bogate din interior si din exterior, precum si de pictura sa deosebita, realizata de Gheorghe Tattarescu, un celebru pictor al acelor vremuri.

Aici se afla moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, care au fost aduse de la Constantinopol in anul 1641, cand i-au fost daruite domnitorului moldovean Vasile Lupu, in semn de multumire pentru ajutorul acordat patriarhului Constantinopolului.

Complexul Comercial Palas

Situat in centrul istoric, la doar cativa pasi de Palatul Culturii, complexul este considerat a fi un ”oras in inima orasului”. Acesta pune la dispozitie numeroase spatii comerciale, hoteluri, cladiri de birouri, apartamente, parcari subterane si locuri de distractie.

Datorita unicitatii de care da dovata, Complexul Comercial Palas a fost desemnat ”Building of the year” in Europa de Est, dar si ”Retail development of the year”. Pentru realizarea sa s-au investit 265 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare investitie realizata vreodata in nord-estul tarii.

Costa del Sol
Costa del Sol Costa del Sol este vestita pentru plajele sale cu nisip fin, pentru terenurile de golf aflate in topurile Europei, pentru cazinourile si hotelurile sale de lux, dar si pentru o viata de noapte pe cat de rafinata, pe atat de activa.
Cipru
Cipru Cipru sau „Stancile Afroditei”- fermecatoarea insula din Marea Mediterana ce a sedus si a inspirat generatii intregi prin farmecul istoric si plajele minunate cu nisip fin si ape limpezi, mai ales pentru ca legendele spun ca aici s-a nascut preaiubita zeita Afrodita.
Sicilia
Sicilia Sicilia este cea mai mare insula din Marea Mediterana si este locul care satisface toate cerintele celor care o aleg drept destinatie de vacanta, indiferent daca este vorba despre iubitori de plaje superbe, de mare si de natura sau de pasionati de arta, cultura sau istorie.
Toscana
Toscana Senior Voyage va aduce o destinatie noua si suprinzatoare din Italia si anume Toscana. Toscana este asezata in mijlocul Italiei, iar fluviul Arno - cel mai mare fluviu din regiune – strabate tot tinutul. Acesta este presarat cu minunate coline toscane renumite pentru plantatiile viticole si culturile de maslini.
Portugalia
Portugalia Senior Voyage iti propune Portugalia, o destinatia ideala avand o clima blanda si un sezon turistic care dureaza tot anul.
Termeni si conditii © 2021 Christian Tour
designed by Firefly Branding Boutique
Newsletter
Introduceti adresa de e-mail pentru a va abona la newsletter