Italia: Napoli - Sorrento
După canicula unei veri toride, urmează sezonul de toamnă-primăvară, când în zonele sud europene este cea mai plăcută perioadă a anului din punct de vedere al vremii. Acum este cel mai bun moment pentru călătorii şi pentru a ne bucura de frumuseţile Italiei.
Napoli
Capitala provinciei Campania era faimoasă pe vremuri pentru frumuseţea sa. De aceea, nu puţini erau cei care atunci când se refereau la acest oraş, foloseau sintagma „Bella Napoli”. Pentru a confirma acest lucru, o veche vorbă italiană spune: „Vedi Napoli e poi mori”. Adică după ce vei apuca să vezi Napoliul poţi să mori liniştit, pentru că nu vei mai găsi un loc la fel de frumos. Oraşul a fost creat de greci, dar a fost desăvârşit de italieni.
Napoli este locul unde a fost inventată pizza. Legenda spune că prima pizza a fost preparată în 1889, când regele Umberto şi soţia sa, Margherita, au mers într-o călătorie în Napoli. La acea vreme, pizza avea forma unei plăcinte obişnuite şi era consumată în mare parte de populaţia săracă. Pentru a-l impresiona pe rege, un bucătar a decis să improvizeze puţin pe lângă banala reţetă. Drept urmare, pe lângă sucul de roşii, brânza şi frunzele de leuştean, bucătarul a mai pus şi oregano. Ornamentul de pe pizza imita perfect steagul Italiei. Această invenţie a devenit cunoscută sub denumirea de „pizza Margherita”.
Roma, cetatea eternă
Legenda spune că Romulus, după ce şi-a ucis fratele geamăn, pe Remus, a întemeiat Roma şi a devenit primul ei conducător. Începuturile acestui mare oraş sunt într-adevăr învăluite în legendă şi mit. Imaginaţi-vă un oraş vechi de trei mii de ani, care în prezent este mai plin de viaţă ca niciodată. Putem spune că Roma şi-a depăşit propria istorie şi, an după an şi secol după secol, a mers înainte, acumulând experienţe, istorie, artă şi tradiţii. A avut parte de victorii şi înfrângeri, de triumf şi de tragedie, de momente de glorie şi de uitare. Iată, foarte pe scurt ce înseamnă Roma, cetatea eternă, pentru toţi acei nenumăraţi oameni care au iubit-o şi o iubesc în continuare.
Vezuviu
Acesta este cel mai cunoscut dintre vulcanii Italiei. Erupţia sa catastrofală din anul 79 î.Ch. a îngropat în cenuşă două importante oraşe romane: Pompei şi Herculaneum, conservându-le însă forma originală. Astăzi, vulcanul este în stare latentă şi poate fi admirat de către turişti, chiar de la marginea craterului său.
Sorrento
Iată locul ideal pentru a te bucura de o „passeggiata”. Acesta e numele dat de italieni unei tradiţii ce datează de secole: promenada de seară, efectuată chiar inaintea cinei. Sorrento este un renumit şi luxos oraş-staţiune, perfect adaptat bucuriilor estivale, plasat pe latura de nord a peninsulei sorrentine, chiar vizavi de marele Napoli. Străzile înguste din centrul oraşului, care reflectă planul vechiului oraş roman Surrentum, ca şi numeroasele clădiri ce datează de secole bune, au făcut din Sorrento o destinaţie ideală pentru relaxare încă de acum sute de ani.
Frumuseţea localităţii şi a împrejurimilor a atras aici de-a lungul timpului numeroase personalităţi ale artei şi culturii, printre care: Goethe, Henrik Ibsen, Maxim Gorki, Walter Scott, Enrico Caruso şi Luciano Pavarotti. Vă veţi îndrăgosti de priveliştile superbe, de marea de smarald, de stâncile care coboară direct în apa limpede, de dealurile pline de măslini, lămâi şi portocali şi de mâncărurile delicioase pe care le veţi găsi din plin aici,pe litoralul Campaniei, a cărui perlă este Sorrento.
Insula Capri
Destinaţie de lux, Capri a fost dintotdeauna staţiunea preferată a împăraţilor, artiştilor şi a scriitorilor. Plimbările cu barca sunt o parte esenţială a excursiilor în Insula Capri, deoarece se poate admira îndeaproape combinaţia de ţărm stâncos, golfuri, peşteri, precum şi uriaşele stânci din larg.
