Nordul Moldovei si Bucovina
Puncte de interes
1. Senior Voyage te invită să vizitezi un tărâm al mănăstirilor, plin de istorie, cultură şi voie bună; Nordul Moldovei şi Bucovina.
2. România este o ţară de frumuseţe naturală cu un bogat patrimoniu cultural. Işi încântă vizitatorii cu peisaje pitorești, dealuri împădurite şi vai liniștite ondulate, zone rurale pline de tradiții şi folclor, dar şi cu orașe ce au istorie bogată. România este în primul rând renumită pentru mănăstirile din Bucovina. Zona a luat aceasta denumire in urma stăpânirii habsburgice, fiind tradus din limba slava prin ”Ţara de fagi”.
3. Nordul Tării Moldovei oferă călătorului priveliști de rară frumusețe,la care se adăugă renumitele mănăstiri construite de mari domnitori si boieri moldoveni.
Zona este presărată pe toată întinderea ei cu biserici şi mănăstiri renumite pentru picturile exteriore şi interioare, edificii unice in lume.
Suceava a fost multa vreme capitala Moldovei şi este un excelent punct de plecare pentru atracții istorice, culturale si naturale. Suceava este poarta de acces pentru a vizita mănăstirile din Bucovina. Orașul are câteva atracții notabile proprii, Mănăstirea Sfântul Ioan– un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Muzeul Etnografic Bucovina cu valoroase colecții de costume populare şi obiective tradiționale, Curtea Domneasca , Cetatea de Scaun a Sucevei– sit-ul principal al orașului, etc.
Orașul Gura Humorului este situat în partea centrală a județului Suceava, la limita estică a Obcinilor Bucovinei, în depresiunea Humorului. În Gura Humorului este amenajată o pârtie de schi cu o lungime de 1.350 de metri, dotată cu un telescaun și cu o instalație de produs zăpadă. La baza pârtiei există o parcare pentru 360 autoturisme și 9 autocare.
Târgu Neamț este al treilea oraș ca mărime din județul Neamț, Moldova, România. Localitatea este renumită pentru Cetatea Neamțului, ridicată de Petru I Mușat, și pentru prin satul (astăzi cartierul) Humulești, leagănul copilăriei povestitorului Ion Creangă. De asemenea, orașul este centrul unui areal din nordul județului Neamț în care se găsesc aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe, unele de o importantă valoare artistică și culturală, de exemplu Văratec, Agapia sau Secu.
Mănăstirile din Nordul Moldovei
Aceste comori sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi au fost construite pentru a consolida puterea Moldovei. Călătorii sunt atrași de măiestria artistică a frescelor care acoperă atât zidurile exterioare, cat si pe cele interioare cu o mulțime de imagini ce par astfel însuflețite .Prin grija restauratorilor şi a obștilor călugăreşti, lăcaşurile îşi continuă şi astăzi menirea, primind deopotrivă pe credincioși sau pe simplii iubitori de frumos .
Mănăstirea Neamț
În decursul vremii Mănăstirea Neamț a ținut făclia ortodoxiei aprinsă atât in Ţările Române cât şi în întreg spațiu sud-est european. Încă de la formarea acestui aşezământ monahal, călugării s-au îndeletnicit cu arta scrisului si a meșteșugului în „arta de frumos” specific în timpul respectiv numai vieții monahale. Pentru multe mănăstiri, Mănăstirea Neamț a fost un simbol de inspirație fiind supranumită „Mănăstirea Mănăstirilor”.
Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec. Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.
Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai mari şi mai vizitate mănăstiri ortodoxe din județul Neamț. Aflată la numai 12 kilometri de Târgu Neamț şi la 40 de kilometri de Piatra-Neamț, este amplasată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văratec este situată într-o mică depresiune, de la poalele munţilor, adăpostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine de doar 460 metri.
Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită "Ierusalimul Neamului Românesc" (M. Eminescu).Mănăstirea se află la 33 km de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469.Astăzi mănăstirea este una dintre cele mai vizitate din ţară, captând vizitatorul prin simplitate dar şi grandoare.
Bine sfătuit la vreme de restriște de către sihastrul Daniil din Voroneţ, Ştefan cel Mare hotărăşte, drept mulţumire, înălţarea unei mănăstiri care să fie sfânt loc de rugăciune. Aici exista un schit de lemn, unde, conform tradiţiei, a trăit Daniil Sihastrul căruia domnul, la ceas de cumpănă în timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat şi ajutor. În locul vechiului schit de lemn, Ştefan Vodă a ridicat actuala biserică, cu hramul Sfântul Gheorghe. Expresie artistică a dreptei credinţe, a rafinamentului şi gustului pentru frumos, Mănăstirea Voroneţ îndeamnă la reculegere, încântă inima şi mintea privitorului ce ajunge aici din toate colţurile lumii.
