Senior Voyage
  • Noutati
  • Destinatii
  • Brosuri
  • Intrebari Frecvente
  • Media
  • Contact
Agentii partenere
ID Client
Nume
Parola
 
Back Next
Costa del Sol
Toscana

Nordul Moldovei si Bucovina

Nordul Moldovei si Bucovina

Puncte de interes
Informatii generale
Nu ratati

Puncte de interes

1. Senior Voyage te invită să vizitezi un tărâm al mănăstirilor, plin de istorie, cultură şi voie bună; Nordul Moldovei şi Bucovina.

 

2. România este o ţară de frumuseţe naturală cu un bogat patrimoniu cultural. Işi încântă vizitatorii cu peisaje pitorești,  dealuri împădurite şi vai liniștite ondulate, zone rurale pline de tradiții şi folclor, dar şi cu orașe ce au istorie bogată. România este în primul rând renumită pentru mănăstirile din Bucovina. Zona a luat aceasta denumire in urma stăpânirii habsburgice, fiind tradus din limba slava prin ”Ţara de fagi”.

 

3. Nordul Tării Moldovei oferă călătorului priveliști de rară frumusețe,la care se adăugă renumitele mănăstiri construite de mari domnitori si boieri moldoveni.

Zona este presărată pe toată întinderea ei cu biserici şi mănăstiri renumite pentru picturile exteriore şi interioare, edificii unice in lume.

 

Suceava a fost multa vreme capitala Moldovei şi este un excelent punct de plecare pentru atracții istorice, culturale si naturale. Suceava este poarta de acces pentru a vizita mănăstirile din Bucovina. Orașul are câteva atracții notabile proprii, Mănăstirea Sfântul Ioan– un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Muzeul Etnografic Bucovina cu valoroase colecții de costume populare şi obiective tradiționale, Curtea Domneasca , Cetatea de Scaun a Sucevei– sit-ul principal al orașului, etc.

 

Orașul Gura Humorului este situat în partea centrală a județului Suceava, la limita estică a Obcinilor Bucovinei, în depresiunea Humorului. În Gura Humorului este amenajată o pârtie de schi cu o lungime de 1.350 de metri, dotată cu un telescaun și cu o instalație de produs zăpadă. La baza pârtiei există o parcare pentru 360 autoturisme și 9 autocare.  

 

Târgu Neamț este al treilea oraș ca mărime din județul Neamț, Moldova, România. Localitatea este renumită pentru Cetatea Neamțului, ridicată de Petru I Mușat, și pentru prin satul (astăzi cartierul) Humulești, leagănul copilăriei povestitorului Ion Creangă. De asemenea, orașul este centrul unui areal din nordul județului Neamț în care se găsesc aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe, unele de o importantă valoare artistică și culturală, de exemplu Văratec, Agapia sau Secu. 

 

Mănăstirile din Nordul Moldovei

Aceste comori sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi au fost construite pentru a consolida puterea Moldovei. Călătorii sunt atrași de măiestria artistică a frescelor care acoperă atât zidurile exterioare, cat si pe cele interioare cu o mulțime de imagini ce par astfel însuflețite .Prin grija restauratorilor şi a obștilor călugăreşti, lăcaşurile îşi continuă şi astăzi menirea, primind deopotrivă pe credincioși sau pe simplii iubitori de frumos .

 

Mănăstirea Neamț 

În decursul vremii Mănăstirea Neamț a ținut făclia ortodoxiei aprinsă atât in Ţările Române cât şi în întreg spațiu sud-est european. Încă de la formarea acestui aşezământ monahal, călugării s-au îndeletnicit cu arta scrisului si a meșteșugului în „arta de frumos” specific în timpul respectiv numai vieții monahale. Pentru multe mănăstiri, Mănăstirea Neamț a fost un simbol de inspirație fiind supranumită „Mănăstirea Mănăstirilor”. 

 

Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec. Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

 

Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai mari şi mai vizitate mănăstiri ortodoxe din județul Neamț. Aflată la numai 12 kilometri de Târgu Neamț şi la 40 de kilometri de Piatra-Neamț, este amplasată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văratec este situată într-o mică depresiune, de la poalele munţilor, adăpostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine de doar 460 metri.

 

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită  "Ierusalimul Neamului Românesc" (M. Eminescu).Mănăstirea se află la 33 km de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469.Astăzi mănăstirea este una dintre cele mai vizitate  din ţară, captând vizitatorul prin simplitate dar  şi grandoare. 

 

Bine sfătuit la vreme de restriște de către sihastrul Daniil din Voroneţ, Ştefan cel Mare hotărăşte, drept mulţumire, înălţarea unei mănăstiri care să fie sfânt loc de rugăciune. Aici exista un schit de lemn, unde, conform tradiţiei, a trăit Daniil Sihastrul căruia domnul, la ceas de cumpănă în timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat şi ajutor. În locul vechiului schit de lemn, Ştefan Vodă a ridicat actuala biserică, cu hramul Sfântul Gheorghe. Expresie artistică a dreptei credinţe, a rafinamentului şi gustului pentru frumos, Mănăstirea Voroneţ îndeamnă la reculegere, încântă inima şi mintea privitorului ce ajunge aici din toate colţurile lumii.

Geografie

Nordul Moldovei este o regiune din nord-estul României, alcătuită din următoarele județe: Botoșani (fără localitățile Sinăuți, Rogojești și Cândești, care fac parte din Bucovina) Neamț (fără localitățile Bicazu Ardelean, Bicaz-Chei și Dămuc, care fac parte din Ardeal) Suceava (partea sud-estică a județului, restul făcând parte din regiunea istorică Bucovina). Cuprinde un teritoriu vast, atât Podișul Moldovei cat si Obcinile Bucovinei, contribuie semnificativ la frumusețea si dezvoltarea turistica a întregii zone.

 

Mituri si Istorie

 

Moldova a avut cu siguranța mulți domnitori de seamă, însă cel mai cunoscut şi mai bun a fost fără îndoială, Domnitorul Ştefan cel Mare si Sfânt (1457-1504). A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, țara a dus multe lupte pentru independență împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Mai multe dintre bisericile și mănăstirile construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial. Multe legende  roiesc in jurul Domnitorului Soare, însă printre cele mai cunoscute spun ca pentru fiecare izbânda împotriva turcilor ( si nu numai), Ştefan construia cate o mănăstire sau cate o biserică, astfel ajung la un număr de 44 de biserici si mănăstiri, însă nu mai sunt date exacte care sa stea mărturie drept dovezi pentru fiecare dintre acestea. Cert este ca, Moldova a atins apogeul in vremea lui Ştefan cel Mare şi el a fost singurul Domnitor din Istoria României care a fost trecut in rândul sfinţilor prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie, anul mântuirii 1992.

 

Mâncare 

 

Bucătăria națională moldovenească a influențat mult bucătăriile tradiționale ale altor popoare de pe teritoriul ei. Cunoscută este mămăliga – un terci din faina de porumb cu gust fin si delicios. Mămăliga este servita cu jumări, fripturi, brânza, smântâna etc.

În bucătăria moldoveneasca un rol aparte le revine produselor din carne, în special la pregătirea bucatelor calde, dar si aperitivelor. Este populara zama de pui, borș, tocana, friptura si costița din carne de porc, mici din carne de vita, mângea din carne de berbec. 

In Bucovina, totul se mănâncă folosind smântâna, ingredientul care se regăseşte în aproape toate produsele culinare bucovinene. Borşurile şi tocăturile bucovinene sunt preparate cu smântână: Borşul polonez cu cartofi şi sfeclă roşie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vită şi de viţel cu oaie – învelite toate într-o frunză de potbal), tocineii (chifteluţe din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântână etc. Alte ingrediente care caracterizează din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii şi păstrăvul. Patrie a mănăstirilor, Bucovina are mâncăruri mănăstireşti şi de post specifice: cârnatul de legume de la Putna, sărmăluţele cu urdă de la Suceviţa, plăcinta cu ciuperci de la Dragomirna.

 

Shopping 

 

Nordul Moldovei şi Bucovina, sunt locații pline de istorie si tâlc, dar pentru a dăinui tradiția peste veacuri , avem nevoie de amintiri. Sunt numeroase zonele de unde se pot achiziționa suveniruri , cu siguranța nu puteți rata atelierele de ceramica neagra de la Marginea, sau micile magazine de suveniruri răspândite prin orașe, in centre comerciale sau chiar şi la mănăstiri, sate şi stațiuni turistice.  

5 lucruri care nu trebuie sa le ratezi 

1. Cine vine in ţinutul Moldovei şi nu gustă din preparatele Moldoveneşti ? Vă recomandăm cu multă căldură să încercaţi Ciorba Rădăuţeana specifică zonei, care nu se prepara nicăieri mai bine ca la mama ei acasă, tocăniță moldovenească cu mămăliguța şi mujdei precum şi multe alte bucate tradiţionale.

 

2. Regiunea din Sudul Moldovei este invadata de o colecţie impresionantă de mănăstiri din secolul XV. Multe dintre acestea au fost fondate de către Ştefan cel Mare, ca o jertfă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, de cate ori câștiga o luptă, printre acestea, una dintre cele mai impresionante este Mănăstirea Putna unde se afla şi moaştele domnitorului Ştefan cel Mare si Sfânt.

 

3. O plimbare prin parcul Şipote (care adăposteşte Cetatea de Scaun şi statuia lui Stefan cel Mare). Drumul până la statuia acestuia este  foarte scurt dacă pornim de la cetate, fiind deja bătătorit de paşii turiştilor si nu numai.

 

4. Muzeul Satului se afla de asemenea la 2 pași de cetatea menționată. Muzeul ilustrează în miniatură gospodăriile săteşti şi modul de viaţa al sătenilor.

 

5. Nu ratați sa vedeți in Suceava cel mai mare ou tradiţional de Paşte din lume (intrat in cartea recordurilor in anul 2009), cu o înălţime de 7,25 metri. 

Costa del Sol
Costa del Sol Costa del Sol este vestita pentru plajele sale cu nisip fin, pentru terenurile de golf aflate in topurile Europei, pentru cazinourile si hotelurile sale de lux, dar si pentru o viata de noapte pe cat de rafinata, pe atat de activa.
Cipru
Cipru Cipru sau „Stancile Afroditei”- fermecatoarea insula din Marea Mediterana ce a sedus si a inspirat generatii intregi prin farmecul istoric si plajele minunate cu nisip fin si ape limpezi, mai ales pentru ca legendele spun ca aici s-a nascut preaiubita zeita Afrodita.
Sicilia
Sicilia Sicilia este cea mai mare insula din Marea Mediterana si este locul care satisface toate cerintele celor care o aleg drept destinatie de vacanta, indiferent daca este vorba despre iubitori de plaje superbe, de mare si de natura sau de pasionati de arta, cultura sau istorie.
Toscana
Toscana Senior Voyage va aduce o destinatie noua si suprinzatoare din Italia si anume Toscana. Toscana este asezata in mijlocul Italiei, iar fluviul Arno - cel mai mare fluviu din regiune – strabate tot tinutul. Acesta este presarat cu minunate coline toscane renumite pentru plantatiile viticole si culturile de maslini.
Portugalia
Portugalia Senior Voyage iti propune Portugalia, o destinatia ideala avand o clima blanda si un sezon turistic care dureaza tot anul.
Termeni si conditii © 2021 Christian Tour
designed by Firefly Branding Boutique
Newsletter
Introduceti adresa de e-mail pentru a va abona la newsletter