Pentru ca Valea Prahovei pare sa fie monopolizata de ultra-cunoscutele statiuni montane, noi va propunem sa o descoperim dintr-o perspectiva diferita. Urmand cursul rauluiui Prahova, ramanem in decorul blajin al campiei care inconjoara Ploiestiul, descoperim cateva dintre reperele pastrate cu grija de oamenii locului. De amintit, de exemplu Conacul Pana Filipescu un muzeu surpinzator, restaurat in anul 2016, edificat la mijlocul secolului al XVII-lea, care evoca istoria familiilor Cantacuzino si Filipescu. In Ploiesti aflam povestea negustorului Hagi Prodan, care si-a facut averea din comertul cu arama adusa din Macedonia. Trecem pe la Casa Dobrescu, in care a creat marele dramaturg roman Ion Luca Caragiale. Si petrecem cateva minute nepretuite in Muzeul Ceasului. Pentru ca timpul petrecut cu respect este o adevarata comoara pentru suflet.
Traseu
Conacul Pana Filipescu
Celebra familie Cantacuzino, care a dominat politica Tarii Romanesti de la sfarsitul secolului al XVI-lea si pana in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, a lasat in Prahova numeroase ctitorii laice si bisericesti. Din acestea face parte si conacul ridicat in 1650, o bijuterie a stilului traditional romanesc.
Casa de targovet Hagi Prodan
Casa negustorului Hagi Prodan, cea mai veche cladire din Ploiesti, este ca o pauza de respiratie pentru privire, un autentic exemplu de arhitectura veche romaneasca ratacita in aglomeratia urbana. Ridicata in 1785, a trecut peste vremuri in picioare, a fost salvata de la ruina si restaurata in nenumarate randuri, iar in 1953 a fost declarata monument de arhitectura. Istoria stapanul casei este la fel fascinanta.
Casa Dobrescu (Casa I.L. Caragiale)
Si, pentru ca nu putem spune ca am vazut cu adevarat Ploiestiul daca nu am vizitat si casa in care a creat marele dramaturg roman Ion Luca Caragiale, oprim la Casa Dobrescu, monument de arhitectura de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Muzeul Ceasului
La Muzeul Ceasului vedem o colectie unica in tara, gazduita intr-o cladire monument istoric de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Printre exponatele rare se numara orologii de o valoare inestimabila, care au apartinut lui Carol I, poetului Vasile Alecsandri, generalului Averescu, pictorului Theodor Aman, politicianului Nicolae Titulescu sau primei femei avocat din Romania, Ella Negruzzi. Peste 4.000 de piese, majoritatea carora functioneaza si astazi chiar daca au o vechime de peste 150 de ani.
Muzeul Petrolului
Spre final de program ajungem si la Muzeul Petrolului, o emblema a orasului, gazduit intr-o frumoasa casa boiereasca si singurul muzeu de acest gen din Romania.
• Plecarile pe acest program se fac din Bucuresti, dimineata la 8.00, de la Terminalul MementoBUS, situat in spatele Autogarii IDM, vis-à-vis de Magazinul IDM si Gara Basarab (acces dinspre Sos. Orhideelor/ Pod Basarab).
• Turistii se vor prezenta la locul de imbarcare cu cel putin jumatate de ora mai devreme fata de orele de plecare mentionate.
• Asezarea in autocar/ microbuz va fi realizata de catre ghidul insotitor conform diagramelor de imbarcare (in functie de ordinea inscrierii turistilor).
• Desi se fac toate eforturile pentru a opera tururile cum sunt prezentate, in unele ocazii poate fi necesar sa facem modificari la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar.
• Grupul minim pentru a se organiza acest program este de 15 persoane.