De ai pofta de o zi in care istoria sa-ti fie tovaras de drum, mergi cu noi pe firul povestilor care au marcat vechea Capitala a Tarii Romanesti, Targoviste. O zi in care vom admite, fara de tagada, ca se poate calatori nu doar in spatiu, ci si in timp. Iata cateva repere ale acestei zile: vom pasi prin vechile odai ale Curtii Domnesti, inconjurati de ziduri care rasunau de glasul lui Mircea cel Batrin, vom asculta chemarea la rugaciune a clopotelor Manastirii Dealu, vom privi dintr-o perspectiva noua cladirea unitatii militare in care sotii Ceausescu au primit cumplita sentinta, ne vom delecta cu lucrari de arta intr-un atelier muzeu si ajungem la concluzia ca vechiul targ, nu intamplator denumit Targoviste, este si astazi un loc vibrant cu mult sarm si nebanuita personalitate.
Turnul Chindiei si Curtea Domneasca
Lasi in urma zarva capitalei si, la nici 90 km, dai peste cea mai frumoasa capitala pe care inca n-ai vizitat-o: Targoviste. Imediat ajunsi aici, „descalecam” in centrul orasului si purcedem intr-un tur de recunoastere al principalelor obiective. Descoperim vestigiile Curtii Domnesti ale Tarii Romanesti din secolele XIV-XVI, aflam un pic de istorie medievala locala, ne bucuram de vederea panoramica asupra intregului complex din Turnul Chindiei si vizitam principalele monumentele din incinta Curtii Domnesti: Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi, Biserica Sf. Vineri, Palatul Petru Cercel si Biserica Domneasca.
Casa Atelier Gheorghe Patrascu
Dupa ce am explorat ruinele Curtii Domnesti, facem o scurta plimbare in jurul orasului vechi si poposim la Casa Atelier Gheorghe Patrascu. Avem ocazia sa il cunoastem la el acasa pe unul dintre cei mai valorosi artisti ai tarii, care a castigat marele premiu la expozitiile internationale din Barcelona in 1929 si Paris in 1937 si sa vedem prin ochii lui Targovistea vremurilor interbelice.
Muzeul Comunismului
Unul dintre cele mai neobisnuite puncte de interes ale orasului si urmatoarea noastra oprire este Muzeul Comunismului, garnizoana locala unde au petrecut ultimele zile fostul dictator Nicolae Ceausescu si sotia sa si unde a avut loc procesul si executia dramatica a cuplului. Cladirea unitatii militare este una istorica. Aici a functionat prima Scoala de Cavalerie din tara noastra si tot aici a facut armata regele Mihai.
Manastirea Dealu
Finalizam escapada de o zi la Manastirea Dealu, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare de la sfarsitul anilor 1400 si locul unde este ingropat capul domnitorului Mihai Viteazul. Dupa ce a fost decapitat la Campia Turzii, in Ardeal, capul voievodului a fost adus la manastire de catre comisul Radu Florescu, si ingropat alaturi de tatal sau. La apusul soarelui ne pregatim sa ne intoarcem in Bucuresti. In drum spre casa putem sa derulam filmul intregii zile pe camera foto.
• Plecarile pe acest program se fac din Bucuresti, dimineata la 8.00, de la Terminalul MementoBUS, situat in spatele Autogarii IDM, vis-à-vis de Magazinul IDM si Gara Basarab (acces dinspre Sos. Orhideelor/ Pod Basarab).
• Turistii se vor prezenta la locul de imbarcare cu cel putin jumatate de ora mai devreme fata de orele de plecare mentionate.
• Asezarea in autocar/ microbuz va fi realizata de catre ghidul insotitor conform diagramelor de imbarcare (in functie de ordinea inscrierii turistilor).
• Desi se fac toate eforturile pentru a opera tururile cum sunt prezentate, in unele ocazii poate fi necesar sa facem modificari la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar.
• Grupul minim pentru a se organiza acest program este de 15 persoane.